-MANTI-
Canımız her mantı istediğin de dört kardeş anneme koşarız. Annemin mantısının yerini hiç bir mantı tutmaz :) Anne elinin lezzeti hep mi daha güzel olur? Mantı hamurunu annem kadar kocaman açamasam da bu konuda fena sayılmam. Üstelik mantı yapmasını da pek bir severim.
Hamuru için:
4 su bardagi un
1 adet yumurta
2 su bardagi su
3 cay kasigi tuz
Ic Malzemesi:
250 gr kiyma
1 adet ortaboy sogan
Yarim demet maydanoz
Karabiber
Tuz
Sos Malzemeleri :
3 su bardağı yoğurt
5 diş sarımsak
4 kaşık tereyağ veya margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Yarım çay kaşığı tuz
Üzeri için nane
Yapilisi:
Unu yogurma kabına alıp, ortasını havuz seklinde açıyoruz. Yumurta, su ve tuzu koyup yoğurmaya başlıyoruz. Yoğurduğumuz hamur sert bir kıvam alınca , bezelere ayırıyoruz. Ben mutfak tezgahında açtığım için 4 parçaya ayırdım.
İç malzemesi için soganı ve maydanozu yemeklik doğruyoruz ve diğer malzemeler ile yoğurarak birbirine karıştırıyoruz.
Şekil Vermesi :
Tezgaha un serperek hamurumuzu açıyoruz. Kalın açmamaya özen gösterin çünkü suya atılınca mantılar şişecektir.
Açtığımız hamuru yukarıdan aşağıya ve soldan sağa olmak üzere küçük karelere ayırıyoruz.
İçerisine bir miktar kıymalı harçtan koyarak uçlarını karşılıklı olarak birleştiriyoruz. Yapışmaması için tepsiye un serpiyoruz ve mantıları içine atıyoruz.
Pişirilmesi :
Geniş ve derin bir tencereyi ağzına kadar su ile dolduruyoruz ve mantıları yavaş yavaş kaynayan suyun içerisine atıyoruz. Hamurun lapa olmaması için kontrol ederek yaklaşık 15 dk. kadar pişiriyoruz. Haşlanan mantıları süzgece koyarak suyunu süzüyoruz.
Sos:
Yoğurda yarım çay bardağı suyu ekliyoruz ve sarımsakları ezerek atıp karıştırıyoruz.
Tavayı ocağa alıyoruz, sıvı yağ ve tere yağını aynı anda atarak eritiyoruz. Üzerine salçayı, biberi ve tuzu atarak karıştırıyoruz ve ocaktan alıyoruz.
Üzerine sosu dökerek servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder