24 Aralık 2012 Pazartesi

AYVA TATLISI

-AYVA TATLISI-


Benim için kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden biri de ayva tatlısıdır. Hem çok hafif olur, hem de çok lezzetli bir tadı vardır. Dun kendimi uzun zaman sonra mutfağıma adadım ve gonlumce vakit geçirdim. Sanki alışveriş merkezine gitmişte alışveriş yapmış gibi konuştuğumun farkındayım. Bazen salondan mutfağa geçmek bile benim için firar sayılıyor :) Bu havalarda yapılacak pek bir şey yok gibi sanki. Helede benim gibi mini minnacık bir bebeğiniz varsa, dışarı çıkmak tamamen zorlaşıyor :) İyisi mi evde kalıp ya film izlemek (tabi buda ingaaa seslerinden pek, mumkun olmuyor) yada en iyisi bebeğinizi babası ile baş başa bırakıp kendinizi mutfağa kilitlemek :) Ben ikinci seçenekten yana şansımı kullandım. Pekte iyi yaptım.

Genelde ayva tatlısında gıda boyasına karşı olanlar renk vermesi için ayvanın çekirdeklerinden yararlanırlar. Ne yaparsanız yapın bu guzelim rengi ayvanın çekirdekleride, kabuğu da vermez. Renkli şeyleri çok severim o nedenle yarım kaşık gıda takviyesinden bir zarar gelmez diye duşunuyorum. 

Eminönu, Kadıköy gibi pasta malzemeleri satan yerlerden gıda boyalarını temin edebilirsiniz. Ufacık bir kutu size senelerce yeter de artar. Pek bereketlidir bu boyalar :)


Malzemeler :

2 orta boy ayva
1,5 su bardağı şeker
Ceviz
Kaymak
2 bardak su
Yarım çay kaşığı kırmızı gıda boyası
İsteğe göre toz tarçın


Yapılışı :


Ayvaları soyup, ortadan ikiye böluyoruz. Ortadan ikiye ayırdığımız ayvaların çekirdek yuvalarını ve kabuklarını atmıyoruz. Ayvalar çabuk kararan meyveler olduğu için limon suyu ile ovmakta fayda var. 

Pilav tenceresi gibi geniş bir tencerenin dibine ayva kabuklarını yayıyoruz.  Üzerine ayvaları yerleştirip 2 su bardağı kadar su ekliyoruz. Tabi çekirdek yuvalarını da tencereye atıyoruz. Kapağını kapatıp bir taşım kaynatıyoruz. 

Kaynadıktan sonra uzerine şekeri eşit şekilde gezdirip gıda boyasını dökuyoruz. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat 30 dk. kadar pişirmeye bırakıyoruz.

Şekerli tatlı olduğu için suyu jöle kıvamını alacaktır. Bu nedenle kontrol etmek gerekir dibi yanabiliyor. İşte ayva kabukları bu nokta da işe yarıyor. Dibi yansa da tatlınıza bir şey olmuyor. Suyu azalmışsa bir miktar  su ekleyebilirsiniz.

Ayvaları sakın ters duz etmeyin uzun sure ocakta kalacağı için buharla her yeri pişiyor. Şerbetinden pişerken mutlaka ayvaların uzerine de dokun. 

Pişen ayvaları alıp soğumaya bırakın. Soğuyan ayvaların ortasına kaymağı yerleştirip. uzerine ufalanmış cevizleri dökun ve buzdolabında biraz soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz.

Ben tum malzemeleri koyduktan sonra uzerine çay kaşığının ucu ile tarçın gezdiriyorum. Gayet hoş bir tat veriyor. Denemenizi tavsiye ederim.
Yada ayvaları pişirirken tencerenin içerisine bir tane çubuk tarçında atabilirsiniz.

Afiyet olsun.
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder