-ELMALI KURABİYE-
Klasiklesen tariflerden birisi de sanirim elmali kurabiyedir. Tadina doyum olmayan çok güzel bir lezzet elma, findik ve tarcinin mukemmel uyumu bu olsa gerek. Tarcinin icine girdigi herseyi lezzetlendirdigi kanaatindeyim Sürekli yaptigim bu lezzete hic kimse karsi koyamiyor ve yaptigim anda tukenip gidiyor. İsin en zevkli kismi da bu olsa gerek yapmak icin saatlerce ugrasmak ve saniyeler icerisin de tükenip gitmesi :)) Bazen hemen bitmesine sinir olmuyor da değilim. :((
Kendim hamur işi tatlı yapacaksam mutlaka anlaşılabilir tarifleri tercih ediyorum. 200 gr un , 80 gr. fındık denildiği zaman hem bana bunları ölçmek zaman kaybı geliyor hemde hiç yoktan insanın tadını kaçırıyor. Bu nedenle çok net bir şekilde açıklayarak yazmaya çalışıyorum. Umarım başarılı oluyorumdurrrrr.
Kendim hamur işi tatlı yapacaksam mutlaka anlaşılabilir tarifleri tercih ediyorum. 200 gr un , 80 gr. fındık denildiği zaman hem bana bunları ölçmek zaman kaybı geliyor hemde hiç yoktan insanın tadını kaçırıyor. Bu nedenle çok net bir şekilde açıklayarak yazmaya çalışıyorum. Umarım başarılı oluyorumdurrrrr.
Gelelim bu güzelim kurabiyenin yapılışına haydi ozaman eller hamura bulansın :))
Malzemeler:
Hamuru icin:
4 su bardagi un
250 gram margarin veya tereyagi ( tereyagi ile yapilan hamur isleri daha lezzetli oluyor sanki )
1 su bardagi yogurt
Yarim su bardagi aycicek yagi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı toz şeker veya pudra şekeri
Yarım su bardağı toz şeker veya pudra şekeri
İci icin:
5-6 adet orta boy elma
1 tatli kasigi tarcin
1 su bardagi findik
2 cay bardagi toz seker
Yapilisi :
Oda sicakligindaki tereyagini, aycicek yagini ve yogurdu bir kaba alip guzelce ezip karistiriyoruz. Daha sonra tum malzemelerimizi ekleyip kulak memesi kivaminda ele yapismayacak hale gelene kadar yoğuruyoruz. Hamur dinlenirken ic malzemelerini hazirlamaya basliyoruz.
Elmaliri soyup rendeliyoruz. Rendeledigimiz elmalari ocaga alip pisirmeye basliyoruz. Elmalar suyunu saldıktan sonra fındığı, tarçını ve şekeri ekleyip karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Olan iç malzememizi kenara alıp soğumaya bırakıyoruz.
Hamurumuzu alıp yumurta büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz. Tezgaha aldığımız her bir hamur parçasını kare şeklinde oklava yardımı ile açıyoruz. ben tam kare olması için kenarlarını bıçak yardımı ile kesip düzeltiyorum. Hamurun çok kalın olmamasına dikkat edin. Pişerken kabardığı için bu sefer kurabiye hamurunuz çok kalın olabiliyor. Açtığımız hamurun içine soğuyan harcımızdan istediğimiz kadar koyuyoruz ne kadar çok harç o kadar lezzet demek :)
Ve son aşama olarak rulo şeklinde hamurumuzu katlayıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsimizin üzerine diziyoruz.
180 derece önceden ısıtmış olduğumuz fırına atıp üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dk. pişiriyoruz.
Fırından alıp soğuttuğumuz kurabiyelerimizin üzerine bir elek yardımı ile pudra şekerimizi döküyoruz.
Ve işin en zevkli kısmı kurabiyelerimizi afiyetle midemize indiriyoruz.
Afiyet, bal, şeker olsun :)
Hamurumuzu alıp yumurta büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz. Tezgaha aldığımız her bir hamur parçasını kare şeklinde oklava yardımı ile açıyoruz. ben tam kare olması için kenarlarını bıçak yardımı ile kesip düzeltiyorum. Hamurun çok kalın olmamasına dikkat edin. Pişerken kabardığı için bu sefer kurabiye hamurunuz çok kalın olabiliyor. Açtığımız hamurun içine soğuyan harcımızdan istediğimiz kadar koyuyoruz ne kadar çok harç o kadar lezzet demek :)
Ve son aşama olarak rulo şeklinde hamurumuzu katlayıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsimizin üzerine diziyoruz.
180 derece önceden ısıtmış olduğumuz fırına atıp üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dk. pişiriyoruz.
Fırından alıp soğuttuğumuz kurabiyelerimizin üzerine bir elek yardımı ile pudra şekerimizi döküyoruz.
Ve işin en zevkli kısmı kurabiyelerimizi afiyetle midemize indiriyoruz.
Afiyet, bal, şeker olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder